Hva er viktig for deg?

Hva er dine viktigste verdier? Jeg snakker ikke om iPhones, Pradavesker eller andre fysiske gjenstander av verdi, men dine indre verdier. Hva er det som er viktig for deg? Hva driver deg fremover? Er du bevisst på hva som er viktig for deg, eller tenker du ikke så mye over det?

Snl.no skriver følgende om verdi: Verdi er kvaliteten ved noe; det som er godt ved noe. En tings verdi sies gjerne å bestemme dens viktighet med hensyn til hvordan vi bør gjøre våre vurderinger og beslutninger.

ball-beautiful-blur-1047920

Å være bevisst på dine viktigste verdier kan gjøre det enklere for deg å ta riktige valg. De fleste av oss vet sånn omtrentlig hva som er viktig for oss, men hvis du tenker deg godt om; er måten du lever på i balanse med dine verdier? Det blir lett en skjevbalanse dersom utvikling er en viktig verdi for deg, og så har du en jobb der arbeidsoppgavene er nøyaktig de samme hver dag, eller hvis tilhørighet er viktig for deg og du omgås mennesker som ikke inkluderer deg. Dersom familie er viktig, passer det kanskje dårlig å jobbe 50 timer i uka, eller hvis bygging av karriere er det viktigste for deg nå, så passer det kanskje dårlig å stifte familie?

Kjenner du deg igjen? Da vet du kanskje at det å ikke leve i tråd med dine verdier verken er bra for deg selv eller for de rundt deg. Hvordan vi har det inni oss påvirker både oss selv, de vi omgås, og også andre ting i livet. Bruker vi mye tid på noe som tar fra oss energi, har vi kanskje ikke energi til å gjøre ting vi liker å gjøre. Ved å finne ut hva våre verdier er, kan vi ta livsvalg som gjør at måten vi lever på er i tråd med det som er viktig for oss.

Verdier er også viktige når det kommer til målsetting. Har du noen gang prøvd å jobbe med et mål uten å være bevisst på hvorfor du gjør det? Uten å ha tenkt over “målet bak målet”, eller hva det vil gi deg å komme helt frem? Uten fokus på verdier er målet med stor sannsynlighet dødfødt. Er det ikke viktig nok for deg vil ofte motivasjonen forsvinne lenge før du kommer til målstreken. Når vi jobber med mål i NLP er hvorfor et viktig spørsmål, nettopp fordi det er det som gir motivasjon. Jeg har mange ganger begynt å trene fordi “man må trene”. Dette har endt opp med støttemedlemskap på flere forskjellige treningssentre fordi motivasjonen ikke har vært der. Det var da jeg fant tilbake til min lidenskap for dans at jeg begynte å trene fast igjen uten at det var mas, nettopp fordi lidenskap er en av mine viktigste verdier.

caution-conceptual-guidance-1292296

Så hvordan finner du ut hva som er dine viktigste verdier? For noen kommer dette frem raskt, men hvis du sliter med å finne det ut, har jeg tre spørsmål til deg som kan hjelpe:

  1. Dersom du fikk vite at du hadde ett år igjen å leve, men fremdeles hadde hatt god helse, hva ville du forandret i måten du lever på?
  2. Dersom penger ikke hadde vært et tema, hva ville du da brukt tiden din på?
  3. Hva eller hvem kan du ikke klare deg uten?

Skriv ned svarene dine og studer arket. Er det noe som går igjen? Er det noe som utmerker seg? Spørsmålene er nok ikke revolusjonerende i seg selv, men det kan være en start. Jeg kommer til å skrive flere blogginnlegg om samme tema, så stay tuned!

Da spør jeg et siste spørsmål; er måten du lever på i balanse med dine verdier?

Her har du forresten noen eksempler på hva verdier kan være:

2 kommentarer om “Hva er viktig for deg?

  1. Veldig fint innlegg, Sandra! Den kula – det var akkurat ei sånn ei eg så for meg når vi gjorde Visual Squash 😀

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..