Hvem vil DU være?

(Dette blogginnlegget inneholder et superhemmelig supertriks for hvordan du kan fjerne irritasjonsmomenter på sekunder!)

Vi har alle hver våre meninger og forventninger om hvordan ting skal være, og det er irriterende når andre rundt oss ikke deler samme mening. Det er irriterende når andre ikke legger merke til de samme «avvikene» som oss.  Det kan lett skape en irritasjon som murrer hele i kroppen og som øker gradvis jo lenger vi er nødt til å se ting bli gjort feil, eller kanskje ikke blir gjort i det hele tatt. «Men herregud, ser han ikke at <sett inn din preferanse for hvordan ting ikke skal være her>?

Vi har nok alle vært der. En annen persons væremåte eller handlinger gjør deg irritert eller sint, og du har lyst til å vise dem. Ta hevn på en eller annen måte. Ikke nødvendigvis en stor hevn, men en hevn i form av «nå skal jeg gjøre det samme som ham, så skal han se hvor <sett inn følelse her> det er.» Jeg har vært der mange ganger. Jeg har blitt sint, irritert, såret eller lei meg og hatt lyst til at den andre personen skal kjenne hvordan det føles, så jeg gjør (eller fantaserer om å gjøre) det samme tilbake.

Så kommer spørsmålet: Har det noen gang gjort en situasjon bedre? Min erfaring: Nei.

 

Jeg har lært meg i det siste å stoppe meg selv for å reflektere litt over mine egne tanker og følelser når jeg havner i slike situasjoner. Jeg tar et stort åndedrag og sier «hvem vil JEG være? Vil jeg være som den jeg selv irriterer meg over? Vil jeg være en person som tar «hevn»? Hvis jeg gjør det samme tilbake, vil det gjøre ting bedre? Hva er det mest konstruktive å gjøre nå?» Og så ender jeg opp med å heller å kommunisere og prøve å sette et godt eksempel, istedenfor å la den hevngjerrige delen av meg styre.

Har du høye forventninger og krav om at de rundt deg skal følge dine preferanser for hvordan ting skal være, så vil du dessuten bli skuffet. Du vil bli skuffet, ikke bare én gang, men mange ganger. Dette gjelder både i parforhold, vennskap, familie, jobb eller andre sosiale sammenhenger. Det vil aldri være sånn at andre tilpasser seg deg hele tiden. Vi er skrudd sammen forskjellig, vi er et produkt av våre gener, vår oppvekst, vår historie og våre erfaringer, og mitt kart av virkeligheten er ikke det samme som ditt. Min modell av verden er annerledes enn din, og det er viktig å huske på når vi setter krav til de rundt oss. Vi er skrudd sammen forskjellig, og har forskjellige preferanser for ting.

Før du irriterer deg over andre for noe de gjør/ikke gjør, reflekter over følgende: har du husket å feie for din egen dør? Gjør du det du kan for å tilpasse deg andres preferanser/forventninger, eller mener du at det er de andre som skal tilpasse seg deg? Er du villig til å møtes på halvveien, eller er kun din måte bra nok?

Vi har hele tiden et valg om hvordan vi vil agere på ting. Vi har alltid en mulighet til å ta et skritt tilbake og tenke over våre tanker og følelser før vi handler. Alle kan være impulsive i blant og si og gjøre ting vi ikke burde sagt og gjort, men det er mulig å trene inn dette lille pustestoppet.

Så neste gang du kjenner denne trangen til å «ta igjen» på en person, tenk over: Hvordan vil DU være? Vil du være som den du irriterer deg over? Vil du være en som tar hevn? Eller vil du være den som setter et godt eksempel? «Vær mot andre som du vil at andre skal være mot deg», lærte jeg som liten, og den kan tolkes to veier:

  1. Jeg vil at hen skal <sett inn ønsket handling her>, derfor gjør jeg det først.eller
  2. Hen gjør <sett inn en irriterende feil her> derfor skal jeg også gjøre det.

Hvilken av disse tolkningene velger DU?

Og så til det superhemmelige supertrikset jeg lovte dere:

Det er veldig enkelt. Hvis noe irriterer deg kan du:

  1. Gjøre noe med det selv.eller
  2. Kommunisere om det slik at enten:a) Noen andre gjør det for deg

    eller

    b) Dere finner en annen løsning på problemet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..