Året som har vært – refleksjonsspørsmål

Nå nærmer det seg slutten av året, og et nytt år er snart i gang. Nyttår har alltid vært noe jeg har sett frem til og satt pris på. Det er kanskje ikke sånn at det skjer noe magisk akkurat i det klokken bikker over midnatt 1. januar, men jeg liker ideen om å sette en strek, legge noe bak meg og starte på nytt. Jeg liker å kunne se tilbake på årene som har vært og se forandringen min fra år til år. Nissen blir alltid med på lasset, men jeg og nissen har blitt bedre venner de siste årene, og det er litt fint å se tilbake på.

 

Noen ganger kan det være litt vanskelig å se forandinger, milepæler, og viktige ting som har skjedd, kanskje fordi dagene glir litt inn i hverandre eller fordi vi glemmer å feire målene vi oppnår før vi går videre til det neste. Kanskje glemmer vi å legge merke til det vi har foran oss og bare streber etter det vi ikke har, eller kanskje vi ikke synes det er noe å feire. Når vi ikke lykkes, eller når det oppstår utfordringer, kan det ofte føles tryggere å bare skyve det vekk istedenfor å ta det til oss for å reflektere og lære. Jeg har smekket sammen en liste med spørsmål du bør stille deg selv før året er omme for å reflektere over hva som har vært mest avgjørende for deg i året som har vært. Svarene dine vil vise deg hva som er viktig å fokusere på i 2019 for å få et best mulig år!

Husk at spørsmålene handler om det siste året.

1. Hva er du er mest stolt av?
Det er viktig å være stolt av seg selv. Ikke bare når vi når de store målene, men også for hvert eneste lille skritt vi tar for å oppnå et mål eller en drøm. Legg fra deg janteloven og feir alle de små og store tingene du mestrer. Så hva er det fra 2018 du er aller mest stolt av? Er det noe nytt du mestret, noe du lærte, noe utfordrende som du kom deg gjennom, eller noe annet?

2. Hva var det aller beste som skjedde?
Uansett om året har vært over eller under gjennomsnittet bra, så er det alltids noe bra som har skjedd. Ikke sammenlign deg selv med andre når du svarer på dette spørsmålet. Dette er ikke en konkurranse mellom deg og facebookvennene dine, det handler om noe som har vært stort for deg. Så hvilken hendelse har satt mest spor?

3. Hva har vært den største utfordringen?
Stars can’t shine without darkness, sies det, og det er jeg enig i. Noen ganger dukker det opp uforutsette utfordringer, og de kommer enten vi vil det eller ei. Hva var det aller mest utfordrende for deg i år? Hva kan du lære av det?

4. Hvilke personer har betydd aller mest for deg?
Voksenlivet har lært meg at venner kommer og går, og at noen fører med seg energi, mens andre «stjeler» den. Jeg har også lært at jeg ikke er pliktig til å beholde de som ikke tilfører livet mitt noe godt, og at jeg skal verdsette de som gjør meg glad. Hvem i livet ditt har betydd aller mest for deg dette året? Hvem ønsker du å feire dine seiere med? Hvem ville du gjort alt for? 

5. Hva har du har lært i år som du syntes var vanskelig da du begynte, men som du synes er enkelt nå?
Når vi står overfor ting vi føler vi ikke mestrer, kan det være fristende å gi opp hele prosjektet. Da er det viktig å huske på alle gangene vi tidligere har strevd med å lære ting, og så til slutt knekt koden. Husk at du en gang måtte lære deg å gå, spise med gaffel og skrive bokstaver, og tenk på hvor mye tid du brukte på det. Hva har du lært deg å gjøre i år som du ikke kunne for ett år siden?

6. Hvis du kunne gått tilbake i tid og endret på én ting, hva ville det vært?
Poenget med dette spørsmålet er ikke å dvele med alt du kanskje angrer på, men å plukke ut én ting og bli bevisst på det valget du tok den gang som du ikke ville tatt i dag, og hvorfor. Hvorfor valgte du å gjøre det, og hva vet du i dag som gjør at du ikke ville gjort det igjen? Det går ikke an å reise tilbake i tid, men vi kan lære av våre feiltrinn uten å henge oss fast i det negative.

 

7. Hvis du kunne reist tilbake i tid til nyttårsaften i fjor, hvilket råd ville du gitt deg selv?
Når du vet det du vet i dag, hva slags råd ville du gitt deg selv for ett år siden? Ville du bedt deg selv slappe mer av, øke tempoet, jobbe mer eller jobbe mindre? Ville du rådet/frarådet deg å bruke energi på de samme menneskene, aktivitetene, følelsene eller tankene?

8. Hva har du opplevd som mest bortkastet tid? 
Hva har du brukt mye tid på uten å ha fått så mye igjen for? Har du brukt mye tid på negative eller destruktive tanker, unødvendig stress eller dårlige venner? Eller er det andre ting du opplever at du har kastet bort tid på? 

9. Hva kunne du gjort for at året skulle blitt (enda) bedre?
Er det noe du kunne lagt til i 2018 for at året kunne blitt (enda) bedre enn det var? Et valg, en indre ressurs, en person, et mantra, et motto, en aktivitet eller noe annet? Legg fra deg alle begrensninger og drøm stort; hvis du kunne plukket fra øverste hylle, hva hadde du valgt å legge til i deg selv eller omgivelsene dine for at året skulle blitt perfekt? 

10. Hva er de tre viktigste tingene du har lært?
Lærdom kan være mye forskjellig. Det kan være konkrete ferdigheter du har lært som å lage en spesiell middagsrett, spille curling, bruke et speilreflekskamera, ta vare på en orkidé, skifte bleier osv., eller det kan være lærdom som at alt ordner seg til slutt, at det ikke er farlig å bli såret, at tiden leger alle sår, at du er verdifull, at du alltid har et valg etc. Hva er de tre viktigste tingene du har lært i år?

11. Hva stoppet deg fra å oppnå et mål/en drøm?
Var det et nyttårsforsett, et mål eller en drøm du hadde planer om å oppnå, men som ikke skjedde? Hva var det som stoppet deg fra å nå det? Var det en uforutsett ufordring, var det gode/dårlige unnskyldninger, noe som kom i veien eller latskap?

12. Hva kommer du til å huske 2018 for?
Hvis du skal oppsummere året med tre ord, hvilke ord er det? Vil du huske det for noe positivt eller negativt? Var det noe spesielt du oppnådde eller opplevde som du vil huske for alltid? 

Svarene dine vil vise deg hva du kan gjøre for at 2019 skal bli enda bedre enn 2018. De vil vise hvem eller hva du skal ta med deg videre, og hvem eller hva du kan legge fra deg. De vil vise hva du kan gjøre mer av, og hva du kan gjøre mindre av.  Jeg skal bruke de siste ukene av året på å svare på disse spørsmålene. Skal du?

(Kanskje kommer jeg til å dele mine egne svar med dere etterhvert.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..