Mine 3 beste juletips

Julen kom som vanlig brått på her i huset, men jeg kjenner det er helt greit. Etter å ha boikottet julen i noen år fikk jeg et nytt forhold til disse dagene. Jeg gikk fra å elske, til å hate og videre til å like julen iløpet av noen år. Det er nå blitt noen hyggelige dager jeg tilbringer med nære og kjære, hvor alt stress blir lagt bort, og hvor jeg ikke tenker på hva jeg burde gjøre eller ikke gjøre eller spise eller ikke spise. I dette innlegget deler jeg mine tre beste juletips. PS! Skal du ikke feire jul? Følg med på bloggen i morgen, jeg har tips til deg også. 

1. Tillat deg selv å senke skuldrene
Ikke ta julen så seriøst at du får stresshodepine, magesmerter og vondt i skuldre og nakke. Julen skal være en hyggelig tid for avslapning, ikke et sirkus av perfekt pyntet tre, perfekte innpakkede gaver og sju sorter julebakst du ikke har tid til å bake. I skrivende stund sitter jeg og ser på juletreet jeg pyntet her en dag, som kun har pynt på den ene siden fordi jeg ikke hadde nok til hele treet. Ikke bare er halve treet uten pynt, men den tomme halvdelen står vendt mot det store vinduet ut mot gaten, slik at «alle» som går forbi kan se det uperfekte treet vårt. Og vet du hva? Jeg bryr meg ikke om det. Jeg har pyntet for vår del, ikke for naboenes del. De kan pynte sitt eget tre hvis de vil ha julestemning. Hvis jeg husker å kjøpe julepynt på januarsalget så har vi kanskje nok neste år. I år får det «værra som det e’ om itj det vart som det sku'».

Jeg droppet julegaver i år (med noen få unntak), har ikke bakt en eneste sort, kjøpte den billigste sjokoladekalenderen (med så ekkel sjokolade at med mindre jeg har vært desperat etter sjokolade har den gått rett i søpla) og aner ikke hva jeg skal ha på meg på julaften eller 1. juledag eller nyttårsaften. Men jeg gleder meg til jul fordi jeg skal slappe av, spise butikkjulebakst, se film og tilbringe tid med mine kjære. Jeg har «feiret» tre julaftener på psykiatrisk, og det er noen av mine beste juleminner til tross for depresjon fordi jeg slapp unna alt stresset og satt i pysjen og så på film og spiste godteri. Etter at jeg begynte å feire jul igjen har jeg sett på julen på en annen måte. Det viktigste for meg er å ha det fint sammen med de jeg er glad i, ikke å stresse med at alt rundt meg skal være så perfekt.

 

2. Last ned appen Hold
Er du som meg avhengig av telefonen din, eller irriterer deg over at andre familiemedlemmer ikke klarer å legge den fra seg? Appen Hold er den mest geniale appen jeg har vært borti på lenge. Den lar deg trykke på en pauseknapp, og hvis du klarer å ikke bruke telefonen på 20 minutter får du 10 poeng. Disse poengene kan du bruke til å få gratis ting eller gode rabatter. For 60 poeng får du f.eks. gratis kaffe på 7-Eleven, og for 500 får du et gratis Griseflax-lodd på Narvesen. Appen lar deg også konkurrere mot facebookvennene dine, så familien kan gjøre det til en konkurranse i jula! Du kan se varslene som kommer opp på telefonen, så at du venter en viktig melding er ingen unnskyldning. PS! Dette er ikke sponset reklame, jeg bare elsker appen.

3. Secret Santa
Dette blir mer et tips til neste år. Hva med å gjøre noe nytt med gavene i 2019? I år har jeg vært med på tre Secret Santa-runder, og konseptet er fantastisk. Skriv navnene til alle i familien, klassen eller vennegjengen på lapper, og så trekker alle sammen ett navn. Den du trekker navnet til, er den du skal kjøpe gave til. Summen er avtalt på forhånd. Istedenfor å kjøpe gaver til hele gjengen, kan du nå fokusere på den ene julegaven og kjøpe noe som vedkommende har behov for. De fleste jeg kjenner har opplevd å få mye ræl i julegave som aldri brukes, og det er unødvendig sløsing av miljø og penger. Jeg droppet julegaver til andre enn mine aller nærmeste familiemedlemmer i år, men neste år skal jeg få med meg hele familien på Secret Santa. Det er flere måter å organisere dette på. Én variant er at mottaker gjetter hvem gaven er fra, en annen at ingen noen gang får vite svaret på hvem som er hvem sin Secret Santa. Dette kan også gjennomføres uten at man trekker lapper på forhånd, slik at man ikke vet før julaften hvem som skal få den. Da kan det enten trekkes lapper under gaveutdelingen eller deles ut gjennom en lek (google «pakkeleken»).

Jeg håper at alle sammen får en så fin jul som mulig! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..