13 grunner til at du ikke når nyttårsforsettene dine

Har du satt deg noen nyttårsforsetter i år? Har du planer om å begynne å spise sunt, trene mer, være mindre på sosiale media, drikke mindre, gjøre mer husarbeid eller være mer effektiv på jobb? Nyttårsforsetter er lette å sette, men ikke alltid så enkle å følge opp når nyttårsbobla sprekker noen uker ut i januar. Er du en av dem som sliter med å gjennomføre målene du setter deg? Da gjør du sannsynligvis noe feil.

Jeg har ikke satt meg noen nyttårsforsetter i år. Jeg mistet troen på nyttårsforsetter for mange år siden, etter å ha feilet gang på gang. Jeg klarte bare å leve opp til dem til midten av januar, før jeg gikk tilbake til gamle vaner. Nyttårsforsetter ble et hån. Et pretensiøst lureri. En kortvarig flørt med et håp om å bli sunnere, sprekere eller flinkere, før håpet dumpet og forlot meg i et junkfoodhelvete med kiloer som raste feil vei. Og når jeg først hadde feilet kunne jeg like så greit bare fortsette å være usunn, for det var for sent å gjøre noe med det i februar.

I år skal jeg gjøre det annerledes. Jeg drives av å ha noe å strekke meg etter, men vage, ugjennomtenkte nyttårsforsetter er ikke noe jeg driver med lenger. Jeg har mange drømmer og mål jeg ønsker å oppnå, men i år skal jeg ta for meg ett og ett mål, og jeg skal tenke grundig gjennom dem. Det er jo ikke sånn at alle mål må settes i januar. Det er ikke for sent å starte i mars eller september, eller i november for den saks skyld. Tvert imot kan det være en god idé å prøve noe nytt. Rive seg løs fra dette med «nytt år, nye muligheter» og skape disse mulighetene ellers i året, helt uavhengig av årsskiftet.

 


Kjenner du deg igjen? Her er 10 grunner til at du ikke når nyttårsforsettene dine:

1. Du har for mange mål å konsentrere deg om.
Du har satt deg for mange mål på én gang. Setter du deg mål om å slutte å røyke, begynne å trene, spise sunt, bli mer effektiv på jobb, gjøre mer husarbeid og begynne å gå turer i skogen, og alt dette er ting du ikke allerede har rutiner på, kan det bli for mye. For hva skjer når du feiler med ett av målene? Sannsynligheten er stor for at resten av dem glir ut i sanden også.
Tips: Fokuser på ett og ett mål, så kan du legge til nye mål når du har fått rutiner på de første.

2. Målet ditt er for vagt.
Det er ikke spesifikt nok. «Jeg skal begynne å trene» sier lite. Hva skal du trene? Hvor ofte skal du trene? Når skal du trene? Hvor lenge? Hvem skal du trene med? Et vagt mål er lettere å lure seg unna fordi du ikke har konkretisert hva/hvem/hvor/hvor mye.
Tips: Konkretiser målet ditt så du har noe å forholde deg til og følge opp.

3. Du fokuserer mer på hva du ikke vil fremfor hva du vil.
Målet ditt er ikke formulert positivt. Hjernen vår oppfatter ikke ordet «ikke». Dersom jeg sier «ikke tenk på en rosa elefant», er en rosa elefant gjerne det første som dukker opp i tankene dine. Det blir det samme med setningene «jeg skal ikke spise godteri» eller «jeg skal ikke røyke». Faren er stor for at hjernen din bare oppfatter ordene «spise godteri» eller «røyke», og det kan føre til  at du får mer lyst på godteri og røyk. Fokuserer du heller på det du vil ha/gjøre/oppnå er det det hjernen din oppfatter.
Tips: Formuler målet positivt. Skriv hva du vil oppnå, ikke hva du ikke vil.

4. Du har ikke reflektert nok over hvorfor du gjør det.
Hvorfor gjør du det? Hva vil det gi deg å oppnå målet? Det er her mye av motivasjonen ligger. Hva er det du vil fra? Hva er det du vil til? Hva slags verdier er det som ligger til grunn for at dette er noe du ønsker? «Jeg vil bli tynn» er ikke nok. Hvorfor vil du bli det? Hva vil det gi deg? Hva er det med situasjonen her og nå som gjør at du ønsker å endre deg?
Tips: Reflekter over hva du vil fra og hva du vil til, og hvorfor det er viktig for deg å nå målet.

5. Målet ditt er ikke attraktivt nok.
Du vil det ikke nok. Du brenner ikke for målet. Et skikkelig attraktivt mål vil gjøre deg villig til å gjøre alt for å nå det. Dårlige unnskyldninger vil ikke stoppe deg fra å gjøre det som trengs, og hindere på veien er du villig til å klatre over.
Tips: Tenk godt gjennom målet ditt. Er du villig til å gå gjennom ild og vann for å nå det? Er det viktig nok?

6. Målet er urealistisk.
Du har satt deg et urealistisk mål. Er det realistisk for deg å gå ned 10kg innen fristen du har satt? Et litt for ambisiøst mål kan være demotiverende når du ser at du ikke kommer til å nå det. Derfor kan det være lurt å justere målet så det er realistisk for deg å nå det. Når du målet tidligere eller oppnår mer enn planlagt er jo det bare en bonus.
Tips: Juster målet så det er realistisk for deg å nå det.

7. Det er ikke målbart.
Hvordan vet du at du har nådd det? Hvordan vet du at du er på vei? Målet bør være noe konkret du kan måle. Følelser og tilstander kan variere fra dag til dag og time til time, så det fungerer dårlig som måleenhet. «Jeg skal gå ned x antall kg innen x», «jeg skal trene x antall dager i uka», «jeg skal klare å løfte x antall kg innen x», «jeg skal bare røyke x sigaretter om dagen» og «jeg skal skrive en gjøremålsliste hver morgen på jobb» er alle målbare mål, og gjør det enklere for deg å se at du er på vei.
Tips: Formuler målet slik at det er målbart (google habit tracker).

8. Du har ikke tenkt nok gjennom hva som kan gå galt.
Dette er for mange kanskje det kjipeste med det å sette mål. Det er mye morsommere å tenke på det vi vil oppnå, den ønskede effekten, og hvordan vi kommer til å føle oss når vi er i målet. Men vår indre kritiker er viktig å lytte til (under kontrollerte forhold selvsagt). Hva kan gå galt? Hva er det som kan hindre deg? Kan det dukke opp ting på veien som gjør det vanskelig å nå målet? Ved å tenke gjennom disse tingene så kan du allerede nå finne løsninger på hindere som kan dukke opp i fremtiden.
Tips: Vær skikkelig pessimistisk i noen minutter og skriv ned alle tingene du kan komme på som kan gå galt. Så svarer du på alle punktene etterpå og kommer med løsninger på eventuelle hindringer.

9. Du har ikke tenkt nok over hvordan det vil påvirke omgivelsene dine.
Hvordan vil det påvirke de rundt deg at du jobber med dette målet? Vil det gå på bekostning av noe eller noen du har i livet ditt i dag? Er det noe du har i dag som du må gi slipp på hvis du skal satse på målet ditt? Er det verdt det? Er fordelene større enn ulempene? Ved å tenke gjennom hvordan det vil påvirke de rundt deg vil du lettere se om målet er viktig nok for deg, og om det er verdt det.
Tips: Tenk gjennom hvordan det vil påvirke omgivelsene dine, og kommuniser med de menneskene som vil bli påvirket av det på godt eller vondt. 

10. Det er ikke tidsbestemt
Når har du tenkt å nå målet? Uten en dato å forholde seg til kan det lett gli ut i ingenting. Det blir vanskelig å måle fremgangen, og det kan føre til prokrastinering, utsettelser og dårlig motivasjon. Har du en dato vet du hva du har å gjøre innen når for å oppnå det du vil. Datoen kan endres underveis, så det er ikke fastlåst.
Tips: Sett en dato så du har noe konkret å forholde deg til.

11. Du har ikke tenkt på hva som skal til for å komme dit.
Hva konkret må du gjøre for å nå målet? Hvilke ressurser trenger du? Er du avhengig av hjelp for å klare det? Hvem skal i så fall hjelpe deg? Er alt innenfor din kontroll? Om ikke, hvordan kan du få det under din kontroll? Hva må du gjøre innen når? Har du satt deg datoer for delmål?
Tips: Lek ingeniør og legg en plan for hvordan du skal klare å oppnå målet. Sett deg målbare delmål med tidsfrister, kontakt de som kan hjelpe deg og skaff de ressursene du trenger. 

12. Du har ikke skrevet dem ned.
Med mindre du har fotografisk hukommelse så klarer du neppe å ha oversikt over alle punktene i dette innlegget i hodet. Får du det ned på papiret så har du oversikt over målet ditt og jobben blir lettere å gjennomføre.
Tips: Finn frem en notatbok og en penn og skriv så blekket spruter.

13. Du glemmer å feire.
Du glemmer å feire hver seier du har. Har du formulert målet? Feir! Har du skaffet ressurser? Feir! Har du oppnådd et delmål? Feir! Har du funnet motivasjon? Feir!
Tips: Feir deg selv og det du får til! Finn ut hvordan du ønsker å feire hvert lille delmål, og til slutt det store målet, og se frem mot feiringen!

Har du satt deg noen mål for 2019?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..