En smart måte å nå målene dine på

Pleier du å nå målene du setter deg? Jobber du målrettet for å oppnå det du vil ha, eller tar du ting som de kommer og venter på at målet skal komme til deg? Noen ganger kan drømmer komme i oppfyllelse av seg selv, men hvis du vet hva du vil ha, finnes det smartere måter å gjøre det på.

I NLP jobber vi ut fra noe som kalles SMARTØF-modellen. Dette er en modell som brukes for å kvalitetssikre målene vi setter oss. Målet bør være Spesifikt, Målbart, Attraktivt, Realistisk, Tidsbestemt, Økologisk og Formulert positivt. Klarer du å formulere et mål som inneholder alle disse elementene øker du sjansen for å nå målet betraktelig.

 

Her er en liten innføring i SMARTØF-modellen og hvordan du enklere kan nå målene dine:

Spesifikt:

Målet ditt bør være spesifikt. “Jeg ønsker å bli rik” og “jeg ønsker å gå ned i vekt” er fine drømmer det, men om du virkelig ønsker å oppnå noe bør det være mer spesifikt. Hvor rik ønsker du å bli? Hvordan? Når? Hvor mye skal du ned i vekt? Innen når? Hva konkret skal du gjøre? Nøyaktig hva er det du ønsker, og når vil du ha det? Ved å spesifisere målet og gjøre det klart og tydelig, har du noe konkret å forholde deg til. Vage mål er lett å skyve unna og la være å forholde seg til. Denne muligheten til å lure seg unna føles kanskje trygg å ha, men hvis du virkelig ønsker å nå målet ditt er dette en dårlig idé.

Så hva konkret er det du vil? Når? Hvordan?

Målbart:

Hvordan vet du at du har nådd målet eller delmålet ditt? Hvordan kan du måle progresjonen? Hva er beviset? Et mål bør kunne måles i enten vekt, kroner, tid, antall eller andre måleenheter. Tilstander og følelser er flytende og kan variere fra time til time og dag for dag, og derfor er de ingen god målenhet. Mål som “Jeg ønsker å være glad” eller “jeg ønsker å føle meg bra” er vanskelige å måle, fordi det er få mennesker som er glade hele tiden eller som føler seg bra til enhver tid. Å generelt føle seg bra kan være en positiv konsekvens av å nå et annet mål, men det vanskelig å bruke som en måleenhet i seg selv.

Så når vet du at målet er nådd? Hva er det som gjør at du vet at du kan feire? Er det når du har oppnådd en konkret vekt? Er det når du passer inn i en spesifikk bukse? Er det når du har tjent en viss sum penger? Er det når du har x antall penger på en spesifikk konto?

Attraktivt:

Hvor mye har du lyst til å nå målet ditt? Brenner du for det? Er du villig til å gå gjennom ild og vann for å nå det? Er du villig til å ofre andre ting i livet for å oppnå det du drømmer om? Om ikke er ikke målet attraktivt nok. Har du et mål som ikke føles viktig nok for deg gjør du sannsynligvis ikke alt som trengs. Dette kan bli et problem om målet blir satt av noen andre enn deg selv. Ytre motivasjon kan være en dytt i rumpa, men det er den indre motivasjonen som er brenselet som holder deg i gang. Her gjelder det å finne “the big why”.

Så hvorfor er det viktig for deg å oppnå dette målet? Hva er drivkraften din? Hva vil du til, og hva vil du fra? Hva er det som ligger bak ønsket ditt om å klare dette? Hvordan kan du omformulere målet ditt for at du skal gjøre alt som står i din makt for å klare det?

Realistisk:

Er målet du har satt deg realistisk? Har du nok tid på deg til å klare det? Har du de ressursene som trengs? Er alt som trengs innenfor din kontroll, eller er du avhengig av ytre faktorer for å greie det? Hva kan du eventuelt gjøre for at disse tingene kan havne innenfor din kontroll? Dersom du er avhengig av andre personer er det viktig å på forhånd tenke gjennom hvordan disse tingene skal bli gjennomført.

tror du på at du skal klare målet innen den datoen du har satt? Hvilke ressurser trenger du eller de rundt deg for at det skal bli gjennomførbart? Er det noe i målet som kan justeres for at det skal være mer realistisk?

Tidsbestemt:

Når skal du nå målet ditt? En dato vil gjøre målet mer håndfast. Du vet når målet skal være oppnådd, og du vet hva du må gjøre for å rekke det. Å la være å sette en dato kan lett føre til prokrastinering, utsettelser og unnskyldninger for ikke å komme i gang. Setter du en dato har du ikke noe valg. Datoen kan selvsagt endres underveis om du ser at du trenger lengre eller kortere tid, men det er noe du ser etterhvert. Det viktigste er å sette i gang.

Så når er du i mål? Neste uke, neste måned eller neste år? Er det om sommeren to år frem i tid eller rett før førstkommende jul?

Økologisk:

Med økologi mener jeg bærekraftig, i form av hensyn til dine omgivelser. Er målet ditt bærekraftig for deg og dine nærmeste? Noen ganger må man ofre noe for å få plass til noe annet, og da er det viktig å tenke over konsekvensene av valget ditt, og om det er verdt det.

Så på godt og vondt, hvordan vil prosessen og måloppnåelsen påvirke de rundt deg? Hva må du ofre for å få det til? Er det verdt det?

Formulert positivt:

Målet skal være formulert positivt. Det vil si at du beskriver hva du vil ha, og ikke hva du ikke vil ha. Ved å si “jeg skal ikke spise sjokolade” oppfatter hjernen din ordene “spise sjokolade”, og det kan føre til at det er nettopp sjololade du får lyst på. Hvis du heller formulerer setningen til “jeg skal velge popcorn eller gulrøtter og dip når jeg får lyst på noe godt” så fokuserer du på det du ønsker å velge, fremfor det du ikke vil velge.
Målet skal også skrives i presens. Ved å skrive “jeg er” istedenfor “jeg ønsker å være” visualiserer du at du allerede er der og har oppnådd det du drømmer om. Det kan gi en ekstra motivasjonsboost fordi du forutsetter at du kommer til å klare det. Ser du forskjellen på: “Jeg ønsker å slanke meg 8 kg” og “25. Juli 2019 har jeg gått ned 8 kg”? Hvilket av disse målene tror du har høyest suksessrate?

Følg disse punktene neste gang du setter deg et mål, og sannsynligheten for at du når det er høy!

Alle bilder er fra pixabay.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..